Winkelwagen

01 juli 2020
Duizend euro. Voor onder andere verpleegkundigen en schoonmaaksters die in de ziekenhuizen werkzaam waren tijdens de corona crisis. Een mooie waardering, dat zeker. Diederick Gommers verwoordde het mooi zondag op NPO1. Niet iedereen die hard gewerkt heeft in de zorg krijgt deze bonus. Zij krijgen wél een bonus omdat we eigenlijk allemaal voelen dat er heel hard gewerkt wordt, voor te weinig, structureel.

Hoe werkt dat met beloning voor mensen die zorgen? Waarom wordt dat structureel ondergewaardeerd? Waarom is de zorg zo moeilijk te belonen naar waarde? Waarom zijn de kosten in de zorg zó hoog en lukt het niet om het in de basis goed te regelen? Als je eens wist wat het van mensen in de zorg vraagt. De uren die gedraaid worden, de onregelmatigheid, de zorgzwaarte, het beschikbaar zijn. Bij een zieke collega stapelt niet het werk op eigen bureau, er komt een collega op haar/zijn vrije dag werken. 24/7 zorg altijd paraat.
De weekuren zijn niet dezelfde als van iemand die regelmatig werkt. Ritme omschakelen, werken in roosters, planningen die sluitend gemaakt moeten worden -vaak met extra diensten- en de wissel die deze manier van werken kan trekken op je sociale leven. De verantwoordelijkheid om er te zijn letterlijk en figuurlijk vraagt veel meer. Mensen die in de zorg werken zijn vaak harde werkers, die pakken aan, die doen wat er gedaan moet worden. Er wordt wel iets van gevonden, de manier van waardering, en dat mag. Kijk. ín de corona crisis zijn dit ook de mensen die met de blosjes op de wangen alle waardering van omliggende bedrijven in ontvangst namen. Ongekend die waardering. En al snel komt daar ook de nuchterheid om de hoek kijken: “We doen toch gewoon ons werk.” Als ik om me heen kijk op de spoedeisende hulp , op de intensieve care, zie ik mensen met hart voor hun werk, het mooiste vak, het is mensenwerk.

In dit gedicht schrijf ik in de vorm van ze. Ze staat voor man/vrouw, voor met/zonder hoofddoek, voor de huidskleur die jij voor ogen hebt, voor lang/klein, dik/dun, oftewel voor iedereen in de zorg.

Blijkbaar is de zorgverlening moeilijk op financiële waarde te schatten. Maar het zit in zoveel meer, ze is goud waard.